Sertifikacija HACCP sistem administratora
Osobe sertifikovane od strane Sertifikacionog tela BSC centra, poseduju znanja i veštine potrebne za implementaciju i održavanje HACCP sistema u skladu sa zahtevima Codex Alimentarius CAC/RCP 1-1969. Rev. 4 i ISO TS 22002-1 - Preduslovni programi za bezbednost hrane. Oni su u stanju da identifikuju, vrednuju i upravljaju opasnostima od značaja za bezbednost hrane u poljoprivredno-prehrambenoj industriji. Fokusiranjem na kritične faze procesa povećavaju efektivnost sistema. HACCP sistem administratori koristeći svoje komunikacione veštine i veštine odlučivanja, u koordinaciji sa relevantnim stručnim osobljem organizacije izrađuju i održavaju dokumentaciju HACCP sistema.
Samo kandidati koji uspešno polože ispit i ispune sve zahteve za sertifikaciju biće sertifikovani. Sertifikacija se dodeljuje na period od 3 godine. Komisija za sertifikaciju sertifikacionog tela BSC centra je isključivo odgovorna za donošenje odluke o sertifikaciji osoba.
Trenutno, Sertifikaciono telo BSC centra je razvilo šeme sertifikacije HACCP sistem administratora u industrijama mesa, mleka i mlinsko-pekarskoj industriji.
Kome je sertifikacija namenjena?
Sertifikacija je namenjena svim osobama koje učestvuju u implementaciji i održavanju HACCP sistema u organizaciji koja se bavi proizvodnjom, preradom i dristribucijom prehrambenih proizvoda. Osnovni cilj sertifikacije je potvrda kompetentnosti ovih osoba.
Značaj i prednosti sertifikacije
- Potvrda znanja i veština osoba koje rade na poslovima vezanim za sistem upravljanja bezbednošću hrane i/ili na poslovima u oblasti koja je u vezi sa sistemom upravljanja bezbednošću hrane;
- potvrda kompetentnosti stručnih lica odgovornih za upravljanje HACCP sistemom;
- Obavezuje sertifikovane osobe na stalni profesionalni razvoj, praćenje i usaglašenost sa važećim zakonima i propisima u oblasti bezbednosti hrane;
- Potencijal za napredovanje u karijeri.
Zahtevi za sertifikaciju osoba
Zahtevi za sertifikaciju HACCP sistem administratora u određenim kategorijama dati su na sledećim stranicama: