INFORMATIVNI CENTAR ZA POSLOVNU STANDARDIZACIJU I SERTIFIKACIJU
Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju (BSC Informativni centar) je ustanova osnovana 2009. godine od strane Vlade AP Vojvodine i uz podršku Austrijske razvojne agencije, sa ciljem pružanja podrške malim i srednjim preduzećima u oblasti standardizacije i sertifikacije proizvoda i usluga, radi povećanja njihove konkurentnosti.
DELATNOST BSC INFORMATIVNOG CENTRA
- usluge obuke,
- konsultantske usluge i
- sertifikacija osoba
Bezbednost hrane | Obuka za HACCP sistem administratora |
Obuka u skladu sa zahtevima standarda FSSC 22000 | |
Obuka u skladu sa zahtevima IFS Food standarda | |
Obuka u skladu sa zahtevima BRC Food standarda | |
Upoznavanje sa zahtevima standarda GlobalGAP | |
Obuka iz oblasti organske proizvodnje | |
Laboratorije i kontrolna tela | Obuka u skladu sa zahtevima standarda SRPS ISO/IEC 17025 |
Obuka u skladu sa zahtevima standarda SRPS ISO/IEC 17020 | |
Zaštita životne sredine | Upravljanje otpadom |
Obuka iz oblasti sistema menadžmenta životnom sredinom (ISO 14001) | |
Sistemi menadžmenta | Obuke iz oblasti sistema menadžmenta kvalitetom (ISO 9001) |
Energetska efikasnost (SRPS ISO 50001) | |
Upravljanje zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu ISO 45001 | |
Obuke iz oblasti menadžmenta bezbednošću informacija - ISO/IEC 27001* | |
Obuke u autoindustriji | IATF 16949 Basic-kontekst i zahtevi standarda kvaliteta u autoindustriji |
IATF 16949 Internal Audit-obuka za internog auditora u autoindustriji | |
VDA 6.3 Process Audit-obuka za internog auditora u autoindustriji po nemačkom standardu | |
VDA 6.5 Product Audit-obuka za auditora proizvoda u autoindustriji po nemačkom standardu | |
APQP / CP-metodologija za uvođenje novog dobavljača/proizvoda/procesa u autoindustriji | |
FMEA- metodologija za analizu rizika u okviru dizajna proizvoda/procesa u autoindustriji | |
SPC-metodologija za statističke studije proizvoda/procesa u autoindustriji | |
MSA (GR/R)- metodologija za kalkulisanje varijacija merenja unutar statističkih studija | |
Problem Solving / 8D-metodologija za rešavanje problema u autoindustriji | |
5S-metodologija za uvođenje reda u radnom prostoru u autoindustriji | |
LEAN (inc VSM, Kaizen event…)-metodologija koju koristi Toyota u autoindustriji | |
Lean Six Sigma-metodologija za uvođenje postizanje ušteda kroz usklađivanje ritma, skraćivanje procesa I obaranje nivoa defekata | |
Optimizacija i unapređenje procesa poslovanja | Obuke iz oblasti menadžmenta društvenom odgovornošću (SR10, SMETA, BSCI) |
Kako upavljati odnosima sa korisnicima u skladu sa zahtevima ISO 10002 | |
Upravljanje rizicima (SRPS ISO 31000) | |
Upravljanje projektima | |
Obuke iz oblasti kontinuiteta poslovanja - ISO 22301 | |
Definisanje putanje ka organizacionoj izvrsnosti |
KONSALTING U OBLASTI SISTEMA MENADŽMENTA
BSC informativni centar pruža konsultantske usluge pri implementaciji različitih sistema
menadžmenta u skladu sa zahtevima ISO i drugih standarda.
U ovoj oblasti, aktivnosti koje možemo pružiti korisnicima su sledeće:
CE i TRI “A“ ZNAK
Radi bezbednosti svih građana, a i zaštite životne sredine, svi tehnički proizvodi koji se plasiraju kako na naše tržište, tako i na tržište Evropske unije, moraju imati potvrdu tj. znak (CE ili tri “A“) da su tehnički bezbedni za upotrebu.
Između “CE” znaka (EU) i našeg znaka usaglašenosti tri “A“ nema nikakve razlike, s obzirom da je Ministarstvo privrede u potpunosti preuzelo zahteve Evropskih direktiva i prenelo ih na domaće zakonske i podzakonske akte.
U ovoj oblasti konsaltinga BSC Informativni centar nudi izradu elaborata o proceni rizika za proizvod, konsultacije pri izradi tehničkog fajla, uputstva za upotrebu, deklaracije o usaglašenosti, obeležavanja proizvoda, kao i usaglašavanje sa zahtevima relevantnih EU direktiva, harmonizovanih standarda i nacionalnih zakona i propisa.
SERTIFIKACIJA HACCP SISTEM ADMINISTRATORA
Sertifikaciono telo BSC Informativnog centra je telo koje vrši sertifikaciju osoba u oblasti bezbednosti hrane i to u industriji mesa, mleka i mlinsko-pekarskoj industriji. Ovom sertifikacijom, sertifikovane osobe potvrđuju svoju kompetentnost, tj. da poseduju znanja i veštine potrebne za implementaciju i održavanje HACCP sistema.