INFORMATIVNI CENTAR ZA POSLOVNU STANDARDIZACIJU I SERTIFIKACIJU

Informativni centar za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju (BSC Informativni centar) je ustanova osnovana 2009. godine od strane Vlade AP Vojvodine i uz podršku Austrijske razvojne agencije, sa ciljem pružanja podrške malim i srednjim preduzećima u oblasti standardizacije i sertifikacije proizvoda i usluga, radi povećanja njihove konkurentnosti.

DELATNOST BSC INFORMATIVNOG CENTRA

  • usluge obuke,
  • konsultantske usluge i
  • sertifikacija osoba

 

Bezbednost hrane Obuka za HACCP sistem administratora
Obuka u skladu sa zahtevima standarda FSSC 22000
Obuka u skladu sa zahtevima IFS Food standarda
Obuka u skladu sa zahtevima BRC Food standarda
Upoznavanje sa zahtevima standarda GlobalGAP
Obuka iz oblasti organske proizvodnje
Laboratorije i kontrolna tela Obuka u skladu sa zahtevima standarda SRPS ISO/IEC 17025
Obuka u skladu sa zahtevima standarda SRPS ISO/IEC 17020
Zaštita životne sredine Upravljanje otpadom
Obuka iz oblasti sistema menadžmenta životnom sredinom (ISO 14001)
Sistemi menadžmenta Obuke iz oblasti sistema menadžmenta kvalitetom (ISO 9001)
Energetska efikasnost (SRPS ISO 50001)
Upravljanje zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu ISO 45001
Obuke iz oblasti menadžmenta bezbednošću informacija - ISO/IEC 27001*
Obuke u autoindustriji IATF 16949 Basic-kontekst i zahtevi standarda kvaliteta u autoindustriji
IATF 16949 Internal Audit-obuka za internog auditora u autoindustriji
VDA 6.3 Process Audit-obuka za internog auditora u autoindustriji po nemačkom standardu
VDA 6.5 Product Audit-obuka za auditora proizvoda u autoindustriji po nemačkom standardu
APQP / CP-metodologija za uvođenje novog dobavljača/proizvoda/procesa u autoindustriji
FMEA- metodologija za analizu rizika u okviru dizajna proizvoda/procesa u autoindustriji
SPC-metodologija za statističke studije proizvoda/procesa u autoindustriji
MSA (GR/R)- metodologija za kalkulisanje varijacija merenja unutar statističkih studija
Problem Solving / 8D-metodologija za rešavanje problema u autoindustriji
5S-metodologija za uvođenje reda u radnom prostoru u autoindustriji
LEAN (inc VSM, Kaizen event…)-metodologija koju koristi Toyota u autoindustriji
Lean Six Sigma-metodologija za uvođenje postizanje ušteda kroz usklađivanje ritma, skraćivanje procesa I obaranje nivoa defekata
Optimizacija i unapređenje procesa poslovanja   Obuke iz oblasti menadžmenta društvenom odgovornošću (SR10, SMETA, BSCI)
Kako upavljati odnosima sa korisnicima u skladu sa zahtevima ISO 10002
Upravljanje rizicima (SRPS ISO 31000)
Upravljanje projektima
Obuke iz oblasti kontinuiteta poslovanja - ISO 22301
Definisanje putanje ka organizacionoj izvrsnosti

 

KONSALTING U OBLASTI SISTEMA MENADŽMENTA

BSC informativni centar pruža konsultantske usluge pri implementaciji različitih sistema

menadžmenta u skladu sa zahtevima ISO i drugih standarda.

U ovoj oblasti, aktivnosti koje možemo pružiti korisnicima su sledeće:

CE i TRI “A“ ZNAK

Radi bezbednosti svih građana, a i zaštite životne sredine, svi tehnički proizvodi koji se plasiraju kako na naše tržište, tako i na tržište Evropske unije, moraju imati potvrdu tj. znak (CE ili tri “A“) da su tehnički bezbedni za upotrebu.

Između “CE” znaka (EU) i našeg znaka usaglašenosti tri “A“ nema nikakve razlike, s obzirom da je Ministarstvo privrede u potpunosti preuzelo zahteve Evropskih direktiva i prenelo ih na domaće zakonske i podzakonske akte.

U ovoj oblasti konsaltinga BSC Informativni centar nudi izradu elaborata o proceni rizika za proizvod, konsultacije pri izradi tehničkog fajla, uputstva za upotrebu, deklaracije o usaglašenosti, obeležavanja proizvoda, kao i usaglašavanje sa zahtevima relevantnih EU direktiva, harmonizovanih standarda i nacionalnih zakona i propisa.

SERTIFIKACIJA HACCP SISTEM ADMINISTRATORA

Sertifikaciono telo BSC Informativnog centra je telo koje vrši sertifikaciju osoba u oblasti bezbednosti hrane i to u industriji mesa, mleka i mlinsko-pekarskoj industriji. Ovom sertifikacijom, sertifikovane osobe potvrđuju svoju kompetentnost, tj. da poseduju znanja i veštine potrebne za implementaciju i održavanje HACCP sistema.