Implementacija i održavanje HACCP sistema
Implementacija i primena HACCP sistema obavezna je prema Zakonu o bezbednosti hrane ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 i 17/2019). Po tom zakonu, svi subjekti koji proizvode, transportuju ili rukuju hranom u obavezi su da uvedu HACCP, saglasno principima dobre proizvođačke i higijenske prakse.
Uvođenje HACCP sistema, podrazumeva sledeće aktivnosti:
-
Snimak stanja-analiza procesa, postojeće dokumentacije, uslova rada;
-
Obuka zaposlenih koji rukuju hranom;
-
Izdrada kompletne dokumentacije HACCP sistema (Priručnika, procedura, uputstava, dijagrama toka, opisa proizvoda i PRP-ova) i
- Priprema obrazaca za vođenje zapisa koji predstavljaju objektivni dokaz realizovanih aktivnosti.
Brojne su prednosti od implementacije HACCP sistema:
-
Smanjenje rizika od proizvodnje nebezbedne hrane,
-
Usklađivanje poslovanja sa zakonskim normama,
-
Uspostavljanje saradnje sa dobavljačima i trgovinskim lancima,
- Lakši plasman robe na tržište.
Za više informacija, slobodno nas kontaktirajte!