Implementacija i održavanje HACCP sistema

 HACCP CONSULTING

Implementacija i primena HACCP sistema obavezna je prema Zakonu o bezbednosti hrane ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 i 17/2019). Po tom zakonu, svi subjekti koji proizvode, transportuju ili rukuju hranom u obavezi su da uvedu HACCP, saglasno principima dobre proizvođačke i higijenske prakse.

Uvođenje HACCP sistema, podrazumeva sledeće aktivnosti:

  • Snimak stanja-analiza procesa, postojeće dokumentacije, uslova rada;

  • Obuka zaposlenih koji rukuju hranom;

  • Izdrada kompletne dokumentacije HACCP sistema (Priručnika, procedura, uputstava, dijagrama toka, opisa proizvoda i PRP-ova) i

  • Priprema obrazaca za vođenje zapisa koji predstavljaju objektivni dokaz realizovanih aktivnosti.

Brojne su prednosti od implementacije HACCP sistema:

  • Smanjenje rizika od proizvodnje nebezbedne hrane,

  • Usklađivanje poslovanja sa zakonskim normama,

  • Uspostavljanje saradnje sa dobavljačima i trgovinskim lancima,

  • Lakši plasman robe na tržište.

 

Za više informacija, slobodno nas kontaktirajte!