Program obuke: |
Program obuke - I dan Program obuke - II dan Program obuke - III dan
I dan |
09:00-10:30
|
Uvod u metodologiju upravljanja projektima
- Test I: Kako upravljate svojim projektima?
- Pojmovi i definicije
- Standardi: ISO 10006 i ISO 10007
|
|
10:30-10:45
|
Pauza
|
|
10:45-12:00
|
- Prikaz i komentar rezultata Testa I
- Standardi – nastavak
- ANSI 2000
- Test II: Da li ste spremni za „start”?
|
|
12:00-12:45
|
Faze upravljanja projektom:
1. INICIRANJE PROJEKTA
- Izrada feasibility studije
- Definisanje koncepta projekta
- Uloga tima za upravljanje projektom
|
|
12:45-13:30
|
Ručak
|
|
13:30-15:00
|
- Prikaz i komentar rezultata Testa II
- Workshop 1: Iniciranje projekta (igranje uloga), po grupama
|
|
15:00-16:30
|
- Prezentacija rada grupa
- Analiza i ocene rada grupa
|
|
16:30-16:45
|
Pauza
|
|
16:45-18:30
|
2. PLANIRANJE PROJEKTA
- Osnove planiranja
- Metode i tehnike planiranja
- Test III: Da li ste spremni da napravite plan projekta?
|
|
II dan |
09:00-10:30
|
- Prikaz i komentar rezultata Testa III
- Workshop 2: Planiranje projekta (rešavanje problema), po grupama
|
|
10:30-10:45
|
Pauza
|
|
10:45-12:00
|
- Prezentacija rada grupa
- Analiza i ocena rada grupa
|
|
12:00-13:30
|
3. REALIZACIJA PROJEKTA
3.1 Izvršenje projekta
- Test IV: Umete li da realizujete plan projekta?
|
|
13:30-14:30
|
Ručak
|
|
14:30-16:00
|
- Prikaz i komentar rezultata Testa IV
- Workshop 3: Analiza troškova upravljanja projektom (igranje uloga), po grupama
|
|
16:00-17:00
|
- Prezentacija rada grupa
- Analiza i ocena rada grupa
|
|
17:00-17:15
|
Pauza
|
|
17:15-18:30
|
3.2 Kontrolisanje projekta
3.3 Zaključenje projekta
- Izveštavanje o toku projekta (progress reports, final report)
- Test V: Znate li da „prodate” projekat?
|
|
III dan |
09:00-10:3
|
- Fondovi EU
- Fondovi EU dostupni Srbiji
Test I: Zašto i kako- fondovi EU?
|
|
10:30-10:
|
Pauza
|
|
10:45-12:00
|
- Menadžment projektima finansiranim iz fondova EU
- Projektni ciklus projekata finansiranih iz EU
- Partnerstvo u projektima
- Modeli pronalaženja partnera
|
|
12.00-12:45
|
- Uloge u projektu
- Saradnja članova projektnog tima i kanali komunikacija
Workshop: Da li se razumemo?- Izbor članova projektnog tima
|
|
12:45-13:3
|
Ručak
|
|
13:30-15:00
|
- Uloge članova projektnog tima
- Izrada CV-ja u evropskom formatu
Test: Prikazi sebe u CV-ju - Izgled aplikacije za fondove EU
|
|
15:00-16:30
|
- Vidljivost projekata-pravila označavanja
- Zahtevi za medijskim prikazom projekta
Workshop: Učinimo naš projekat prepoznatljivim
|
|
16:30-16:45
|
Pauza
|
|
16:45-18:30
|
- Concept note
- Prikaz primera
Workshop: Ideja i koncept, to možete i Vi?
|
|
Training Programme - Day I Training programme – Day 2 Training programme – Day 3
Day 1 |
09:00-10:30
|
Introduction into the methodology of project management - Test 1: How do you manage your projects? - Terms and definitions - Standards: ISO 10006 i ISO 10007
|
|
10:30-10:45
|
Break
|
|
10:45-12:00
|
- Review and comments on Test 1 results - Standards – continuation - ANSI 2000 - Test 2: Are you ready for the ’start’”?
|
|
12:00-12:45
|
Phases of project management: 1. PROJECT INITIATION - Creating a feasibility study - Defining project concepts - The role of management project team
|
|
12:45-13:30
|
Lunch
|
|
13:30-15:00
|
- Review and comments on Test 2 results - Workshop 1: Project initiation (role play), per groups
|
|
15:00-16:30
|
- Each presents its work - Analysis i grading the work of a group
|
|
16:30-16:45
|
Break
|
|
16:45-18:30
|
2. PROJECT PLANNING - The basis of the planning - Methods and techniques of planning - Test 3: Are you ready to make a project plan?
|
|
Day 2 |
09:00-10:30
|
- Review and comments on Test 3 results - Workshop 2: Project planning (problem solving), per groups
|
|
10:30-10:45
|
Break
|
|
10:45-12:00
|
- Each groups presents its work - Analysis and grading the work of each group
|
|
12:00-13:30
|
3. PROJECT REALISATION 3.1 Carrying out the project - Test 4: Can you realise the project plan?
|
|
13:30-14:30
|
Lunch
|
|
14:30-16:00
|
- Review and comments on Test 4 results - Workshop 3: Project management expenditure analysis (role play), per groups
|
|
16:00-17:00
|
- Each group presents its work - Analysis and grading the work of each group
|
|
17:00-17:15
|
Break
|
|
17:15-18:30
|
3.2 Project Control 3.3 Project Conclusion - Reporting in the course of the project (progress reports, final report) - Test 5: Do you know how to ’sell’ your project?
|
|
Day 3 |
09:00-10:3
|
- EU Funds - EU Funds available to Serbia Test1: Why and how – EU funds?
|
|
10:30-10:
|
Break
|
|
10:45-12:00
|
- Management of projects funded by EU funds - Project cycle of projects funded by EU - Partnerships in projects - Models of finding a partner
|
|
12.00-12:45
|
- Roles in a project - Cooperation among project team members and communication channels Workshop: Do we understand each other?- Selection of project team members
|
|
12:45-13:3
|
Lunch
|
|
13:30-15:00
|
- Roles for project team members - Writing a CV in European form Test: Presentation of oneself in CV - How does an application for EU fund look like?
|
|
15:00-16:30
|
- Visibility of the project – marking rules - Requirements for media coverage of the project Workshop: Let’s make our project identifiable
|
|
16:30-16:45
|
Break
|
|
16:45-18:30
|
- Concept note - Presenting examples Workshop: An idea and a concept, you can do it, too?
|
|
Program obuke
Program i satnica
|
09:00-10:30
|
- Predstavljanje predavača i učesnika
- UVOD
- Pojam i vrste rizika
- Istorijat upravljanja rizikom
|
Predavanje
|
10:30-10:45
|
Pauza
|
|
10:45-12:30
|
- UPRAVLJANJE RIZICIMA KROZ POSTOJEĆE STANDARDE
- TERMINI I DEFINICIJE
|
Predavanje
|
12:30-13:00
|
Ručak
|
|
13:00-14:30
|
- PROCES UPRAVLJANJA RIZIKOM
- PROCES PROCENE RIZIKA
- identifikacija rizika
- analiza rizika
- ocena rizika
|
Predavanje
Vežbe
|
14:30-14:45
|
Pauza
|
|
14:45-16:00
|
- Metode i tehnike upravljanja rizikom
- FMEA – UNIVERZALNA METODA ZA PROCENU RIZIKA
|
Predavanje
Vežbe
|
Training programme – Day 1 Training programme – Day 2
Day 1 |
09:00-10:30 |
- OPENING OF THE SEMINAR
- PRESENTATIONOF LECTURERES AND PARTICIPANTS
- INTRODUCTION
- The concept and types of risks
- History of risk management
|
Lecture |
10:30-10:45 |
Break |
|
10:45-12:15 |
- RISK MANAGEMENT PROCESS RISK MANAGEMENT STANDARDS (with special attention to the series of standards ONR 49000)
|
Lecture |
12:15-13:00 |
lunch |
|
13:00-14:30 |
- STANDARD ISO 31000 (principles and guidelines for application)
- RIS ASSESSMENT PROCESS
- Risk Identification
- Risk analysis
- Risk assessment
|
Lecture |
14:30-14:45 |
Break |
|
14:45-16:00 |
- STANDARD ISO 31010 (methods and techniques for risk assessment)
- FMEA – UNIVERSAL METHODS FOR RISK ASSESSMENT
|
Lecture |
Day 2 |
09:00-10:30
|
- APPLICATION OF THE FMEA METHOD IN THE EXAMPLE FROM THE PRACTICE
- DIVIDING THE PARTICIPANTS INTO GROUPS
- ISSUING TASKS AND INSTRUCTIONS FOR THE WORK IN GROUPS
|
Exercise
|
10:30-10:45
|
Break
|
|
10:45-12:15
|
|
Exercise
|
12:15-13:00
|
Lunch
|
|
13:00-14:30
|
|
Exercise
|
14:30-14:45
|
Break
|
|
14:45-16:00
|
- EACH GROUP PRESENTS ITS WORK
|
|
Program obuke - I dan Program obuke - II dan
I dan |
09.00 - 10.00
|
HACCP uvod
|
|
10.00 -10.30
|
HACCP termini i definicije
|
Predavanje
|
10.30 -11.00
|
HACCP principi
|
Predavanje
|
11.00 -11.15
|
Pauza
|
|
11.15 -13.00
|
HACCP principi
|
Predavanje
|
13.00 -13.30
|
Pauza za ručak
|
|
13.30 -14.30
|
Vežba 1. Formiranje HACCP Tima i definisanje oblasti implementacije (prezentacija)
|
Vežba
|
14.30 -14.45
|
Pauza
|
|
14.45 - 16.00
|
Preduslovni programi
|
Predavanje
|
II dan |
09.00 - 10.00
|
Validacija i verifikacija
Dokumentacija
|
Predavanje
|
10.00 - 10.30
|
Prezentacija Vežbe 2. Definisanje opisa proizvoda
|
Vežba
|
10.30 - 11.00
|
Zakonski zahtevi
|
Predavanje
|
11.00 - 11.15
|
Pauza
|
|
11.15 - 13.00
|
Izrada dijagrama toka i prezentacija
|
Vežba
|
13.00 - 13.30
|
Pauza za ručak
|
|
13.30 - 14.00
|
Analiza i vrednovanje opasnosti stablo odluke
|
Vežba
|
14.00 - 15.00
|
HACCP PLANOVI
|
Vežba
|
15.00 - 16.00
|
Test
|
|
Training programme – Day 1 Training programme – Day 2
Day 1 |
09.00 - 10.00 |
HACCP introduction |
|
10.00 -10.30 |
HACCP terms and definitions |
Lecture |
10.30 -11.00 |
HACCP principles |
Lecture |
11.00 -11.15 |
Break |
|
11.15 -13.00 |
HACCP principles |
Lecture |
13.00 -13.30 |
Lunch break |
|
13.30 -14.30 |
Exercise 1. Forming HACCP team and i defining implementation area (presentation) |
Exercise |
14.30 -14.45 |
Break |
|
14.45 - 16.00 |
Preconditioned programme |
Lecture |
Day 2 |
09.00 - 10.00 |
Validation and verification
Documentation |
Lectures |
10.00 - 10.30 |
Presentation of exercise 2 - Defining descriptions of products |
Exercise |
10.30 - 11.00 |
Legal requirements |
Lectures |
11.00 - 11.15 |
Break |
|
11.15 - 13.00 |
Creating flow chart and presentation |
Exercise |
13.00 - 13.30 |
Lunch break |
|
13.30 - 14.00 |
Analysis and i evaluation of danger – decision tree |
Exercise |
14.00 - 15.00 |
HACCP PLANS |
Exercise |
15.00 - 16.00 |
Test |
|
Program obuke - I dan Program obuke - II dan Program obuke - III dan
I dan |
08:30
|
09:00
|
Registracija učesnika
|
09:00
|
10:00
|
O ENERGIJI
|
10:00
|
11:00
|
KARAKTERISTIKE POJEDINIH VRSTA ENERGIJE
|
11:00
|
11:15
|
Pauza
|
11:15
|
12:00
|
RADIONICA 1
|
12:00
|
13:00
|
SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA
|
13:00
|
13:30
|
Ručak
|
13:30
|
14:30
|
OPŠTI PRINCIPI I ZAHTEVI ISO 50001:2011
|
14:30
|
15:30
|
OPŠTI ZAHTEVI ENERGETSKOG MENADŽMENTA I ODGOVORNOST RUKOVODSTVA
|
15:30
|
15:45
|
Pauza
|
15:45
|
17:00
|
RADIONICA 2
|
II dan |
09:00
|
10:00
|
TEMA 1: ENERGETSKI PREGLED
|
10:00
|
11:00
|
RADIONICA 3
|
11:00
|
11:15
|
Pauza
|
11:15
|
13:00
|
TEMA 2: USPOSTAVLJANJE POLAZNE (REFERENTNE) LINIJE
|
13:00
|
13:30
|
Ručak
|
13:30
|
14:30
|
TEMA 3: POSTAVLJANJE ENERGETSKIH INDIKATORA
|
14:30
|
15:15
|
RADIONICA 4
|
15:15
|
15:30
|
Pauza
|
15:30
|
16:30
|
TEMA 4. POSTAVLJANJE CILJEVA I IZRADA AKCIONOG PLANA
|
III dan |
09:00
|
10:00
|
IMPLEMENTACIJA I FUNKCIONISANJE SISTEMA ENERGETSKOG MENADŽMENTA
|
10:00
|
11:00
|
MONITORING I PROVERA OSTVARENIH REZULTATA
|
11:00
|
11:15
|
Pauza
|
11:15
|
13:00
|
RADIONICA 5
|
13:00
|
13:30
|
Ručak
|
13:30
|
14:30
|
PREISPITIVANJE I KONTINUALNO UNAPREĐENJE
|
14:30
|
14:45
|
Pauza
|
14:45
|
15:30
|
RADIONICA 6 - PROBNI TEST
|
15:30
|
17:00
|
POLAGANJE TESTA
|
Prvi dan Drugi dan
08.45-09.00
|
REGISTRACIJA UČESNIKA
|
|
09.00-11.00
|
FSSC 22000, verzija 6
Analiza zahteva standarda ISO/TS 22000
|
Predavanje
Vežbe
|
11.00-11.15
|
Pauza za kafu
|
|
11.15-13.00
|
FSSC 22000, verzija 6
Analiza zahteva standarda ISO 22000 (nastavak)
|
Predavanje
Vežbe
|
13.00-13.30
|
Pauza za ručak
|
|
13.30-15.30
|
Planiranje provere i tim proveravača Izvođenje provere Nalazi neusaglašenosti i izveštavanje
|
Predavanje
Vežbe
|
2. DAN
|
09.00-10.00
|
Analiza zahteva standarda ISO/TS 22002
|
Predavanje
|
10.00-11.00
|
Analiza dodatnih zahteva FSSC 22000, verzija 6
|
Predavanje
|
11.00-11.15
|
Pauza za kafu
|
|
11.15-12.30
|
Radionica I – Izrada Plana provere
Radionica II – Izrada Ček-liste za proveru
|
Vežbe
|
12.30-13:00
|
Pauza za ručak
|
|
13.00-14.00
|
Radionica III – Simulacija provere
|
Vežbe
|
14.00-14.15
|
Pauza za kafu
|
|
14.15-15:00
|
Radionica IV - Case study
|
Vežbe
|
15:00-16:00
|
Ispit
|
|
Training Programme – Day 1 Training Programme – Day 2 Training Programme – Day 3
Day 1 |
09.45-10.00 |
REGISTRATION OF PARTICIPANTS |
|
10.00-11.15 |
- Introduction and welcome
- Introduction in the series of GFSI standards
- (Food Safety Management System Certification)
|
Lecture |
11.15-11.30 |
Coffee break |
|
11.30-13.00 |
- What is FSSC 22000?
- FSSC 22000 or ISO 22000?
- The area of application
- Terms and definitions
|
Lectures
Exercises |
13.00-13.30 |
Lunch break |
|
13.30-14.30 |
- Steps in implementation of FSSC 22000
- Organisation requirements
|
Lectures
Exercises |
14.30-14.45 |
Coffee break |
|
14.45-16.00 |
- Legal regulations
- Documentation of FSMS – examples from practice
- Certification FSSC 22000
|
Lectures
Exercises |
Day 2 |
09.00-10.30 |
Presenting ISO 22000 Standard |
Lecture
Exercise |
10.30-10.45 |
Coffee break |
|
10.45-12.15 |
Analysis of the ISO 22000 Standard requirements, Points: 1, 2, 3, 4. |
Lecture
Exercises |
12.15-12.45 |
Lunch break |
|
12.45-14.15 |
Analysis of the ISO 22000 Standard requirements,, Points 5,6 |
Lecture
Exercises |
14.15-14.30 |
Coffee break |
|
14.30-16.00 |
Analysis of the ISO 22000 Standard requirements,, Points: 7,8 |
Lecture
Exercises |
Day 3 |
09.00-10.30 |
- The scope of ISO 22000 & PAS 220-ISO/TS 22002-1
- Analysis of PAS 220-ISO/TS 22002- 1 Standard requirements,
- Points: 4, 5, 6,7
|
Lectures
Exercises |
10.30-10.45 |
Coffee break |
|
10.45-12.15 |
Analysis of PAS 220-ISO/TS 22002-1 Standard requirements ,
Points: 8,9,10,11,12 |
Lectures
Exercises |
12.15-12.45 |
Lunch break |
|
12.45-14.15 |
Analysis of PAS 220-ISO/TS 22002-1 Standard requirements,
Points: 13,14,15,16,17,18 |
Lectures
Exercises |
14.15-14.30 |
Coffee break |
|
14.30-16.00 |
EXAM |
|
Program obuke - I dan Program obuke - II dan
1. DAN
|
09.00-09.45
|
Opšti principi upravljanja otpadom
|
|
09.45-10.30
|
Klasifikacija, kategorizacija i ispitivanje otpada
|
|
10.30-10.45
|
Pauza
|
|
10.45-11.30
|
Upravljanje posebnim tokovima otpada
|
|
11.30-12.30
|
Aktuelni propisi iz oblasti upravljanja otpadom
|
|
12.30-13.00
|
Pauza
|
|
13.00-14.00
|
Odgovornosti i obaveze proizvođača, vlasnika i drugih držaoca otpada – izveštavanje, privremeno skladištenje, evidencija
|
|
14.00-15.00
|
Domaći zadatak i Q&A
|
|
2. DAN
|
10.00-11.30
|
Obrasci – upravljanje otpadom
|
|
11.30-11.45
|
Pauza
|
|
11.45-12.45
|
Plan upravljanja otpadom
|
|
12.45-13.15
|
Pauza
|
|
13.15-14.00
|
Digitalizacija upravljanja otpadom i upotreba platformi nadležnih organizacija
|
|
14.00-15.00
|
Oblast upravljanja otpadom u integrisanim sistemima menadžmenta
|
|
15.00-16.00
|
Razno
|
|
Training Programme – Day 1 Training Programme – Day 1
Day 1 |
|
|
|
10.00 - 11.00 |
WASTE, TERMS AND DEFINITIONS
WASTE MANAGEMENT PRINCIPLES |
Lectures |
11.00 - 11.15 |
Coffee break |
|
11.15 - 12.45 |
TYPES AND CLASSIFICATION OF WASTE
WASTE CATALAGOUE |
Lectures
Exercises |
12.45 - 13.15 |
Lunch break |
|
13.15 - 14.30 |
WASTE MANAGEMENT PLANNING
HYERARCHY OF WASTE MANAGEMENT |
Lectures |
14.30 – 14.45 |
Coffee break |
|
14.45 – 16.00 |
RESPONSIBILITIES AND DUTIES IN WASTE MANAGEMENT |
Lectures
Exercises |
Day 2 |
10.00 - 11.15 |
WASTE MANAGEMENT ORGANISATION |
Lectures
Exercises |
11.15 - 11.30 |
Coffee break |
|
11.30 - 12.45 |
MANAGEMENT OF SPECIFIC STREAMS OF WASTE |
Lectures |
12.45 - 13.15 |
Lunch break |
|
13.15 - 14.15 |
LEGISLATION IN THE FIELD OF WASTE MANAGEMENT
PERMIT FOR WASTE MANAGEMENT |
Lectures |
14.15 – 14.30 |
Coffee break |
|
14.30 – 15.30 |
TEST |
|
Dan I Dan II
09:00-09:30 |
Osnova i uvod u zahteve standarda SRPS ISO/IEC 17025:2006 |
09:30-10:30 |
Tumačenje zahteve standarda: 4.1. Organizacija laboratorije, odgovornosti i ovlašćenja. Vežba 1: Opisi poslova ključnog osoblja. |
10:30-11:15 |
Tumačenje zahteve standarda: 4.2. Sistem menadžmenta (struktura dokumentacije); 4.3. Upravljanje dokumentacijom (interna, eksterna dokumenta); 4.13. Upravljanje zapisima. |
11:15-11:30 |
Pauza |
11:30-12:30 |
Tumačenje zahteve standarda: 4.4. Preispitivanje zahteva, ponuda, ugovora; 4.5. Nabavka; 4.6. Podugovaranje ispitivanja.
Vežba 2: Vrednovanje isporučilaca i podugovarača. |
12:30-13:00 |
Pauza |
13:00-14:30 |
Tumačenje zahteve standarda: 4.7. Odnos prema korisnicima; 4.8. Žalbe;
4.9. Upravljanje neusaglašenim ispitivanjima ; 4.10. Poboljšavanja;
4.11. Korektivne mere; 4.12. Preventivne mere. |
14:30-15:30 |
Tumačenje zahteve standarda: 4.14. Interna provera; 4.15. Preispitivanje od strane rukovodstva. Vežba 3: Registar korektivnih/preventivnih mera. |
15:30-16:00 |
Diskusija |
09:00-09:45 |
Tumačenje zahteva standarda: 5.2. Osoblje; 5.3. Uslovi smeštaja i okoline. |
09:45-10:45 |
Tumačenje zahteva standarda: 5.4. Metode ispitivanja (izbor metoda, validacija, verifikacija, procena merne nesigurnosti). Vežba 4: Obim akreditacije. |
10:45-11:00 |
Pauza |
11.00-12:15 |
Tumačenje zahteva standarda: 5.5. Oprema; 5.6. Sledivost merenja (referentni materijali). Vežba 5: Plan i program etaloniranja |
12:15-12:45 |
Pauza |
12:45-13:15 |
Tumačenje zahteve standarda: 5.7. Uzorkovanje; 5.8. Rukovanje uzorcima |
13:15-13:45 |
Tumačenje zahteve standarda: 5.9. Obezbeđenje poverenje u rezultate ispitivanja. |
13:45-14:15 |
Tumačenje zahteve standarda: 5.10, Izveštavanje o rezultatima ispitivanja.
Vežba 6: Sadržaj Izveštaja o ispitivanjima |
14:15-15:30 |
Interne provere u skladu sa zahtevima standarda SRPS ISO/IEC 17025:2006 i SRPS ISO 19011:2011 |
15:30-15:50 |
Diskusija |
15:50-16:00 |
Pauza |
16:00-16:45 |
Test |
Day 1 Day 2
09:00-09:30
|
The basis and inroduction of the ISO/IEC 17025 standard requirements
|
09:30-10:30
|
Interpretation of the standard requirements: 4.1. Organisation of the laboratories, responsibilities and powers. Exercise 1: Job descriptions of key personnel.
|
10:30-11:15
|
Interpretation of the standard requirements: 4.2. Management System (structure of documentation); 4.3. Document Management (internal, external document); 4.13. Records management.
|
11:15-11:30
|
Break
|
11:30-12:30
|
Interpretation of the standard requirements: 4.4. Reconsideration of the requests, bids, contracts; 4.5. Procurement; 4.6. The examination of subcontracting. Exercise 2: Evaluation of suppliers and subcontractors.
|
12:30-13:00
|
Break
|
13:00-14:30
|
Interpretation of the standard requirements: 4.7. Relationship to customers; 4.8. Complaints; 4.9. Control of nonconformed examinations; 4.10. Improvements; 4.11. Corrective measures; 4.12. Preventive measures.
|
14:30-15:30
|
Interpretation of the standard requirements: 4.14. Internal audit; 4.15. Management review. Exercise 3: Register of corrective / preventive actions
|
15:30-16:00
|
Discussion
|
09:00-09:45
|
Interpretation of the standard requirements: 5.2. The staff; 5.3. Housing conditions and environment
|
09:45-10:45
|
Interpretation of the standard requirements of: 5.4. Examination methods (method selection, validation, verification, estimation of measurement uncertainty). Exercise 4: The scope of accreditation.
|
10:45-11:00
|
Break
|
11.00-12:15
|
Interpretation of the standard requirements: 5.5. Equipment; 5.6. Traceability of measurements (reference materials). Exercise 5: Plan and calibration program
|
12:15-12:45
|
Break
|
12:45-13:15
|
Interpretation of the standard requirements: 5.7. Sampling; 5.8. Handling of samples
|
13:15-13:45
|
Interpretation of the standard requirements: 5.9. Providing confidence in the test results.
|
13:45-14:15
|
Interpretation of the standard requirements: 5.10 Reporting on the results of tests. Exercise 6: The content of the report on tests
|
14:15-15:30
|
Internal Audits in accordance with the requirements of standards SRPS ISO/IEC 17025:2017 and SRPS ISO 19011:2011
|
15:30-15:50
|
Discussion
|
15:50-16:00
|
Break
|
16:00-16:45
|
Test
|
Dan 1 Dan 2
09.00 - 09.15
|
Kratko predstavljanje predavača i učesnika
|
09.15 - 10.00
|
Uvod, definicije i pravila sertifikacije po standardu IFS food verzija 8
|
10.00 - 10.30
|
Zahtevi standarda iz grupe (1) Upravljanje i posvećenost i (2) Sistem upravljanja
bezbednošću i kvalitetom hrane
|
10.30 - 11.00
|
Zahtevi standarda iz grupe (3) Upravljanje resursima
|
11.00 - 11.15
|
Kratka pauza
|
11.15 - 13.00 sati
|
Zahtevi standarda iz grupe (4) Operacioni procesi
|
13.00 - 13.30
|
Kratka pauza za ručak
|
13.30 - 15.00
|
Zahtevi standarda iz grupe (5) Merenja, analize i poboljšanja
|
15.00 - 15.30
|
Pitanja
|
09.00 - 10.30
|
Zahtevi standarda (6) Plan za odbranu hrane
|
10.30 - 10.45
|
Kratka pauza
|
10.45 - 12.30
|
Uporedni pregled zahteva
|
12.30 - 12.45
|
Kratka pauza za ručak
|
12.45 - 14.00
|
Interne provere,definisanje neusaglašenosti i spovođenje korektivnih mera
|
14.00-15.00
|
Izrada završnog ispita
|
|
|
Kraj obuke
|
Program obuke
Kako implementirati zahteve standarda ISO 45001 i preći sa OHSAS 18001
|
10.00 – 10.45
|
Uvod u izmenu standarda OHSAS 18001 i novi ISO 45001
• Istorijat standarda
• Zahtevi za usvajanje ISO 45001
• Faze i planirani rokovi prelaska sa OHSAS 18001 na ISO 45001
|
|
10.45– 11.15
|
Značajne izmene standarda ISO 45001 u odnosu na OHSAS 18001
• Aneks SL i struktura visokog nivoa
• Pristup zasnovan na proceni rizika
• Novi i revidirani temini i definicije primenjene u ISO 45001
• Specifični novi zahtevi koji se odnose na kontekst organizacije, lidertvo i učestvovanje radnika, planiranje mera, podršku i realizaciju operativnih aktivnosti
|
|
11.15 – 11.30
|
Pauza za kafu
|
|
11.30 – 12.30
|
Značajne izmene standarda ISO 45001 u odnosu na OHSAS 18001 - nastavak
• Uporedni prikaz zahteva OHSAS 18001 i ISO 45001
• Specifični novi zahtevi koji se odnose na kontekst organizacije, lidertvo i učestvovanje radnika, planiranje mera, podršku i realizaciju operativnih aktivnosti
|
|
12.30 – 13.00
|
Pauza za ručak
|
|
13.00 – 14.30
|
Značajne izmene standarda ISO 45001 u odnosu na OHSAS 18001 - nastavak
• Veza sa ostalim standardima sistema menadžmenta
• Preporuke za primenu ISO 45001
• Smernice za sertifikaciju
|
|
14.30 – 15.00
|
Pitanja i odgovori
|
|
Program obuke - I dan Program obuke - II dan
10.00-10.15
|
Predstavljanje
|
10.15-10.30
|
Osnova i uvod u zahteve standarda SRPS ISO/IEC 17020:2012
Termini i definicije.
|
10.30 -11.00
|
Tumačenje zahteva standarda SRPS ISO/IEC 17020:2012
4.1 Nepristrasnost i 4.2 Poverljivost
|
11.00 - 11.30
|
Analiza nepristrasnosti - Vežba
|
11.30-11.45
|
Pauza
|
11.45-12.00
|
Tumačenje zahteva standarda SRPS ISO/IEC 17020:2012
5.0 Zahtevi za strukturu – Primeri iz prakse
|
12.00-12.30
|
Tumačenje zahteva standarda SRPS ISO/IEC 17020:2012
Zahtevi za resurse: 6.1 Osoblje; 6.2 Oprema;
|
12.30-13.00
|
Tumačenje zahteva standarda SRPS ISO/IEC 17020:2012
Zahtevi za resurse – 6.2 Nabavka , 6.3 Podugovaranje
|
13.00-13.30
|
Pauza za ručak
|
13.30-14.30
|
Tumačenje zahteva standarda SRPS ISO/IEC 17020:2012
Zahtevi za proces – 7.1 Metode i procedure kontrolisanja; 7.2 Postupanje sa uzorcima; 7.3. Zapisi o kontrolisanju; 7.4 Izveštaji o kontrolisanju; 7.5 Prigovori i žalbe
|
14.30-15.00
|
Diskusija
|
10.00-10.30
|
Tumačenje zahteva standarda SRPS ISO/IEC 17020:2012
8. Zahtevi sistema menadžmenta –
8.2 Dokumentacija sistema menadžmenta;
8.3 Upravljanje dokumentima sistema menadžmenta;
8.4 Upravljanje zapisima.
|
10.30-11.00
|
Tumačenje zahteva standarda SRPS ISO/IEC 17020:2012
8.5 Preispitivanje od strane rukovodstva; 8.6 Interne provere; 8.7 Korektivne mere; 8.8. preventivne mere
|
11.00-12.30
|
Sprovođenje internih provera prema SRPS ISO/IEC 17020:2012
· metode i tehnike interne provere,
· plan provere,
· ček lista,
· sprovođenje interne provere
· neusaglašenosti i korektivne mere,
· izveštaj o proveri.
|
12.30-13.00
|
Pauza za ručak
|
13.00-14.00
|
Sprovođenje interne provere – Rad u grupama - Vežba
· plan provere
· ček lista
· simulacija provere
|
14.00-14.30
|
Diskusija
|
14.30-15.00
|
Test
|
Dan 1
|
08:00 -11:00
|
Zahtevi standarda BRC ver. 9.
1.Odgovornost višeg rukovodstva i kontinualno poboljšanje
2.PLAN BEZBEDNOSTI HRANE – HACCP
3.BEZBEDNOST HRANE I SISTEM MENADŽMENTA KVALITETOM
|
Predavanje
|
11:00-11:30
|
Pauza
|
|
11:30-15:00
|
4.Standardi kompanije (preduslovi)
5.KONTROLA Proizvoda
6.Procesna Kontrola
7.Osoblje
|
Predavanje
|
15:00-
|
Pitanja
|
|
Program obuke - I dan Program obuke - II dan
Dan 1
Mapiranje I transformacija procesa u funkciji povećanja efektivnosti poslovanja
- Ključni procesi i komunikacioni kanali koji utiču na efektivnost i efikasnost
- CTQ metoda za definisanje ključnih karakteristika procesa
- Savremen metode upravljanja, potrebna znanja i kompetencije neophodne za poboljšanje i kontinuirano usavršavanje
Poslovno planiranje – savremene metode i prakse
- Tehnike efikasnog upravljanja promenama i uključivanje zainteresovanih strana.
- Napredne tehnike planiranja;
- Postavljanje merljivih ciljeva i rokova za implementaciju, uz mehanizme odgovornosti;
Odlučivanje i efikasno rešavanje problema u poslovanju
- Analiza problema (stablo problema i stablo ciljeva), identifikacija uzroka, razvoj i implementacija rešenja kroz primenu Critical design thinking tehnike
Dan 2
Upravljanje vremenom kao ključni element poslovne uspešnosti
- Gde i kako nastaju gubici vremena – kategorizacija gubitaka
- Stratifikacija, planiranje i upravljanje prioritetima
- Primena savremenih tehnika za efikasno upravljanje vremenom na radnom mestu
Savremene prakse poslovne komunikacije i upravljanja konfliktima
- Efikasnost organizacione komunikacije i prepreke u komunikacionom procesu
- Etika u komunikacionom procesu
- Efikasno korišćenje komunikacione tehnologije
- Funkcionisanje i komuniciranje u timu
- Savremene metode i tehnike za upravljanje konfliktima na radnom mestu
Motivacija i angažovanje – Kako inspirisati i podsticati zaposlene?
- Osnove radne motivacije zaposlenih
- Najznačajniji faktori motivacije
- Interna i eksterna motivacija zaposlenih
- Uspešne motivacione strategije za rukovodioce
- Pohvale i kritike kao sredstva motivacije
Program obuke - I dan Program obuke - II dan
1. DAN
|
08:00 – 08:20
|
UVOD
• Predstavljanje učesnika
• Ciljevi obuke
• Plan obuke
|
08:20 – 08:40
|
INFORMACIONA BEZBEDNOST
• Uvod u standardizaciju iz oblasti informacione bezbednosti
• Serije standarda 27001
• Ključni termini, skraćenice i pojmovi
|
08:40 – 09:30
|
ISO/IEC 27001
• Struktura ISMS standarda
• Model ISMS procesa
|
9:30 – 10:00
|
Pauza za kafu
|
10:00 – 11:45
|
ZAHTEVI STANDARDA
• Predmet i područje primene
• Normativne reference
• Termini i definicije
• Kontekst organizacije
• Liderstvo
• Planiranje
|
11:45 – 12:15
|
Pauza za ručak
|
12:15 – 14:15
|
ZAHTEVI STANDARDA
• Podrška
• Funkcionisanje
• Vrednovanje performansi
• Poboljšavanje
|
14:15 – 14:30
|
PITANJA I KOMENTARI
DISKUSIJA
|
2. DAN
|
08:00 – 08:15
|
PODSETNIK
|
08:15 – 08:35
|
UVOD U IZMENE ISO/IEC 27001:2022
|
08:35 – 09:00
|
ANEX A
• Nove kontrole
• Izbrisane kontrole
• Promena naziva kontrole
• Spojene kontrole
|
09:00 – 09:30
|
IZMENE ISO/IEC 27002:2022
|
09:30 – 10:00
|
Pauza za kafu
|
10:00 – 11:45
|
ANEX A
• A5 - Organizacione kontrole
• A6 – Ljudi
• A7 – Fizička bezbednost
• A8 – Primena tehničkih zahteva na bezbednost informacija
|
11:45 – 12:15
|
Pauza za ručak
|
12:15 – 13:30
|
TRANZICIJA ISMS NA ISO/IEC 27001:2022
|
13:30 – 13:45
|
PITANJA I KOMENTARI
DISKUSIJA
|
13:45 – 14:30
|
TEST
|
14:30 – 14:35
|
ANKETA
|
Program može biti promenjen bez obaveštenja. Vreme početka i završetka obično ostaju nepromenjeni.
|