Aktuelnosti

Udruženje Žene i vino - promo video

2019-07-18

Projekat „Jaka žena, snažno selo“ pružio nam je mogućnost da upoznamo brojne inspirativne žene koje povezuje snaga, volja, hrabrost da ostvare svoje ciljeve i zamisli, a od kojih je, opet, svaka posebna i svoje ideje sprovodi na sebi svojstven način. Ovaj put zaputili smo se u off road avanturu po padinama Fruške gore kako bismo upoznali žene koje su vrlo uspešne u biznisu koji se prevashodno smatra muškim – vinohgradarstvu i vinarstvu.

Udruženje „Žene i vino“ osnovano je 2012. godine sa idejom sa idejom da okupi pripadnice lepšeg pola koje su ljubitelji vina i da light motiv njihovog okupljanja uvek bude vino. Međutim, tržište je ovo udruženje vrlo brzo prepoznalo kao prave promotere srpskih vina, pa se fokus Udruženja usmerava na vinski turizam i promociju vina. Jedan od najvećih projekata ovog Udruženja je projekat pod nazivom „Carigradski vinski drum“ zasnovan na istorijskoj priči o rimskom trgovačkom putu koji je povezivao Beograd i Carigrad, odnosno Konstantinopolj, i na uverenju da je upravo ovim putem vinova loza iz Persije stigla u Evropu. Projekat ima za cilj da poveže vinare u Srbiji, a naročito žene u svetu vina,  i da zajedno na najbolji mogući način predstave naša vina kao brend.

Predsednica Udruženja, Mirjana Maksimović, otkrila nam je da jakim ženama smatra sve one žene koje su potpuno svesne svojih sposobnosti, znaju šta žele i mogu, i dovoljno su hrabre da to isto i ostvare. Razgovarali smo i sa tri mlade žene koje su se veoma hrabro našle i snašle u svetu muškaraca, iako one to ne doživljavaju na taj način. Ivana Šijački Majoroši, vlasnik i inženjer tehnologije iz vinarije Šijački iz Banoštora, pričala nam je kako svako svoje vino doživljava kao svoju bebu, i kako u kreativnom stvaranju novog vina ženski momenat najviše dolazi do izražaja. Jelena Burmudžija, inženjer vinogradarstva u vinariji Vinarijum u Banoštoru, prava je super-žena u vinogradarstvu. Njen radni dan počinje u pet, vozeći Ladu nivu po prašnjavim i blatnjavim putevima obilazi vinograde na padinama Fruške gore, kontroliše radnike, deli zadatke, i  ne libi se da se uhvati bilo kog posla. Sve kolege je izuzetno cene, jer sposobnost isijava iz nje. Na kraju smo upoznali Sonju Vrkatić, vlasnicu vinarije Verkat iz Čerevića. Ona nam je pojasnila da su žene tradicionalno prisutne u vinogradarstvu odvajkada, i da su, iako nevidljive, potpuno nezamenljive. Po njoj je lako biti jaka žena na selu kad imaš veliku podršku svojih najbližih koji ti daju vetar u leđa.

Nadamo se da će ove jake i hrabre žene inspirisati i druge, kao što su nas, i da će projekat „Jaka žena, snažno selo“ okupiti što više ljudi dobre volje koji će doprineti osnaživanju žena na selu.


Naši partneri

Saznajte više o obukama BSC-a

Pozovite nas na +381 21 6615 473 ili nam pošaljite E-mail na office@bsccentar.rs Sаznajte više...