28 Nov 2018

HACCP DAN OTVORENIH VRATA

Kako bismo predstavili značaj HACCP sistema stručnoj javnosti, u sredu 28. novembra organizovali smo „HACCP DAN OTVORENIH VRATA“ u prostorijama našeg centra. Cilj događaja bio je promocija značaja sertifikacije osoba - eksperata koji u funkciji HACCP sistem administratora imaju odgovornost za efikasno i efektivno funkcionisanje HACCP sistema. Moto događaja bio je „Ljudi su najvažniji“, što je direktorka BSC-a dipl. ing. Marija Vujaković u uvodnom obraćanju i naglasila: „Za ispravno funkcionisanje HACCP sistema najvažniji su ljudi“.

Skupu su prisustvovali brojni predstavnici proizvođača hrane, konsultantskih kuća koje se bave obukom kadrova u oblasti bezbednosti htane i implementacijom sistema, saradnici naučnih institucija, pokrajinskih organa i medija. Ispred Sekretarijata za privredu Autonomne pokrajine Vojvodine, prisutne je pozdravio i skup otovorio zamenik sekretara mr Pavle Počuč.Naučni savetnik sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu dr Jasna Mastilović naglasila je da su znanja koja mora posedovati HACCP sistem administrator multidisciplinarna i da ne postoji obrazovni profil koji obezbeđuje sva neophodna znanja. Zbog toga su praktična znanja i iskustva koja se stiču godinama rada i unapređivanja HACCP sistema od velikog značaja. Dr Mastilović je istakla da je sertifikacija HACCP sistem adimistratora potvrda znanja, koje su brojni pojedinci stekli, kako kroz niz obuka koje su prošli, tako i kroz praktičan rad na implementaciji HACCP sistema.

Rukovodilac sertifikacionog tela BSC-a, dipl. ing. Sofija Mihić detaljno je objasnila uslove koje pojedinac mora zadovoljiti u pogledu obrazovanja i radnog iskustva kako bi mogao postati sertifikovani HACCP sistem administrator. Osim toga, objasnila je način polaganja pismenog i usmenog dela sertifikacionog ispita i istakla prednosti koje sertifikacija HACCP sistem administratora donosi, kako pojedincima koji se sertifikuju, tako i njihovim kompanijama. Značaj i proces sertifikacije istaknut je i u promotivnom video spotu Sertifikacionog tela BSC, koji je premijerno prikazan ovom prilikom.

Naučni saradnik Naučnog instituta za prehrambene tehnologije dr Aleksandra Novaković osvrnula se na specifičnosti koje posao i ekspertiza HACCP sistem administratora zahtevaju u zavisnosti od sektora prehrambene industrije u kom se HACCP sistem implementira. U izlaganju, dr Novaković je koristila primere iz tri, za sada uspostavljene šeme sertifikacije: u industrijama mesa, mleka i mlinsko-pekarskoj industriji.

Posebnu atmosferu ovom skupu svojim nastupom je dao stand-up komičar Dušan Varničić, koji je na duhovit način prisutnima ukazao na uobičajene propuste i zablude u našem narodu kada je u pitanju bezbednost hrane.

Nakon zvaničnog dela, prisutni su imali priliku da postave pitanja i saznaju sve što ih interesuje u vezi sa sertifikacijom osoba.

Skupu je prisustvovao i veliki broj novinara, a vest je objavljena u sledećim medijima:

https://dobrevesti.rs

https://allevents.in

https://www.vesti.rs

https://www.dnevnik.rs

http://www.spriv.vojvodina.gov.rs

http://www.topsrbija.com

http://www.topsrbija.com

https://naslovi.net

http://www.poljoprivrednik.net

http://www.topsrbija.com